zondag 17 januari 2016

racekap 2.0

Bij de aankoop van de fiets heb ik van Wim ook een racekap gekregen. Het leek me perfect om hiermee de hele winter door te kunnen rijden.......
In de praktijk beviel hij me echter helemaal niet.
Ok, ik blijf droog bij heftige regenbuien, maar dat leek me ook het enige voordeel. Nadelen waren er overigens genoeg:
  • De binnenzijde van het vizier slaat continu dicht. (anti condensdoekjes helpen slechts tijdelijk)
  • Als het niet hard genoeg regent, zie je niets meer door de waas van druppels, ondanks Rainshield.
  • Ik schaaf regelmatig met mijn hoofd langs de binnenzijde van de kap.
  • Ik kan niet schuin naar boven kijken, en zo dus geen verkeerslichten zien.
  • Als ik links of rechts wil kijken, moet ik me naar voren buigen. Schuin achter me kijken is zelfs helemaal niet mogelijk. (ik ben dan dus volledig afhankelijk van de spiegels). 
De kap in orginele staat (bij aanschaf)
Opening van binnenuit gezien (maanden geleden gemaakt) Nu is de opening vergroot tot aan de zwarte band.

Al met al vond ik het maar een onding. Maar ja, om hem nu weg te doen vond ik ook wel zonde. Een nieuwe deelbare kap van Velomobielonderdelen lijkt me de perfecte combinatie: dicht, open, het is allemaal mogelijk. Vooral omdat je in principe alle onderdelen mee kunt nemen in de fiets. Ik moet nu steeds kiezen voordat ik wegga of ik met de kap of met schuimdeksel wil rijden. (De keuze is overigens eenvoudig, de schuimkap. Het is wel frisser, maar ik voel me er beter bij.) Probleem is echter dat deze kap vrij prijzig is. En wat als die nu ook niet bevalt? dan zit ik met een dure kap. Hierdoor bleef ik denken en peinzen.

Nu het weer kouder wordt (ja, ik weet het, ik ben een watje) wilde ik de kap toch nog een tweede kans geven. Ik had al heel wat testopstellingen van anderen bekeken, en de voors en tegens met mijn eigen ontwerp kap vergeleken. Mijn racekap is nl niet een standaard product. Dit betekent dat de standaardoplossingen ook niet 1 op 1 op mijn kap passen. (pinlock, nacaduct e.d.). Wat ik dus ook wilde proberen, ik zou het deels zelf moeten ontwerpen.

Ik wilde in ieder geval het zicht verbeteren, aangezien dit de veiligheid ten goede komt.
Om mijn zichtveld te vergroten zou de opening in de kap groter moeten worden. Dit betekent dus zagen/slijpen, en er is dan geen weg terug......
Vanmorgen heb ik de stoute schoenen aangetrokken, en met een stift uitgezet wat er aan materiaal verwijderd moest worden. Hierna heb ik met de dremel de bewuste delen verwijderd. Aan beide zijden is de opening ca 3-4 cm langer geworden. 
Vervolgens heb ik met de schuurband ca 6mm van de bovenrand van de opening weggeslepen. Het is niet veel, maar het zicht verbeterd er wel enorm door. De onderzijde heb ik intact gelaten, aangezien deze voorkomt dat water naar binnen loopt.

Vervolgens was het vizier aan de beurt.  Doordat de opening groter geworden is, past het oude vizier zowiezo niet meer. Na wat expirimenteren met dun karton heb ik een vrij goed passend vizier weten te maken. De scharnierpunten van het vizier heb ik ook verplaatst van onder naar boven. De openstand"stokjes" heb in wel behouden.
Het oude vizier heb ik vervolgens wat kleiner gemaakt, en met 2 ringetjes aan de binnenzijde van het nieuwe vizier bevestigd op de openstand"stokjes". Op deze manier ontstaat een zelfde soort constructie als met een pinlock vizier. (Een ruimte tussen de twee vizieren) Ik kan het binnenste vizier wat naar boven of naar beneden zetten, zodat er een luchtstroom tussen de beide ontstaat.

Hieronder een tweetal foto's:

Kap en vizier 2.0 Grotere opening, dubbel vizier

dubbel vizier duidelijk zichtbaar
Een aandachtspunt is nog wel openen van het vizier. Doordat er nu 2 achter elkaar zitten moet ik beide iets naar buiten drukken, omdat ze anders klem zitten achter de bovenrand. Ik heb het nieuwe vizier zodanig gemaakt dat hij vrij strak aansluit op de kap aan de bovenzijde. Het oude ontwerp had hier nl een vrij groot gat, waardoor bij heftige regenbuien water naar binnen kwam. Er zit ook nog een stukje tochtband, wat water naar de zijkanten af moet voeren, zodat het ook niet aan de voorzijde naar beneden komt. Dit tochtband belemmert nu echter het vrij openen van het vizier.
Mogelijk zal dit dus nog moeten wijken....

Een korte proefrit moest uitwijzen of mijn alternatieve pinlock zou werken.
De grootste uitdaging hierbij: zorgen dat ik bezweet raak, en hijgen tegen het vizier.....
Gelukkig is beide gelukt, en het systeem lijkt vooralsnog prima te werken.
Als ik stilsta beslaat het vizier wel, maar bij het rijden trekt het vrij snel weer open. Ook tijdens het rijden beslaat het vizier nagenoeg niet, ondanks mijn pogingen om dit te bereiken.
Ik heb ook de hele rit met het vizier geheel dicht gereden, en dan nog beslaat het niet.
De komende ritten zal moeten blijken of dit een blijvende oplossing is.

Inmiddels heb ik ook de buitenzijde weer voorzien van Rainshield, zodat druppels er hopelijk wat sneller vanaf lopen......

5 opmerkingen:

  1. Een pinlock werkt toch iets anders. Dat zit strak op het vizier met een soort gelrandje. Het materiaal van de pinlock absorbeert als het ware het vocht. Het is van een heel zacht soort kunststof gemaakt.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klopt inderdaad. Door de siliconenrand ontstaat ee ook een soort vacuum, waardoor het niet meer aandampt, samen met die special kunststof. Omdat mijn vizier van dunner materiaal is, en ook nieg exact symetrisch blijkt te zijn, kan ik volgens mij geen standaard pinlock toepassen. Ik was eigenlijk verbaasd dat het zo goed lijkt te werken.

      Verwijderen
    2. ik heb een Pinlock bevestigd op een vizier van een deelbare kap; geen probleem, zit goed, werkt goed.

      Verwijderen
    3. Hoe dik is het materiaal van jou vizier dan, en wat voor pinlocktype heb je?

      Verwijderen
  2. Klinkt goed Ronald, ik ben wel benieuwd hoe het over langere tijd bevalt. En hoe het dan gaat met aandampen enz. Verder heb je het netjes opgelost!

    Groeten, Adri.

    BeantwoordenVerwijderen