vrijdag 11 december 2015

Naderend onderhoud en jubileum

Nu het eind van het jaar nadert, merk ik ook dat de Quest aan een onderhoudsbeurtje toe is.
De afgelopen tijd heb ik gemiddeld 2-3 keer per week een woonwerk rit gedaan. Met het weer van de afgelopen weken was het goed om te merken dat ik er uiteindelijk weinig last van gehad heb. Alleen de harde wind heeft me een aantal keren doen besluiten om de fiets te laten staan, en de auto te pakken.

Qua onderhoud staan er de komende weken een aantal zaken op de planning.

 • de ketting weer eens geheel schoon maken en opnieuw oliĆ«n
 • de versnelling goed afstellen. de twee lichtste verzetten lijken niet geheel synchroon te lopen. Als ik terug schakel schieten de trappers altijd door. Daarnaast slaan de trappers vaker door met het kracht uitoefenen. Daar moet dus wat aan gedaan worden.
 • Het hinderlijk kreunen van de veren voor wil ik nu toch gaan aanpakken.
 • Het uiterlijk van de velomobiel ga ik ook aanpakken. Inmiddels heb ik al de kraakjes in de gelcoat uitgeslepen, en kan ik gaan starten met het vullen van deze naden met plamuur. Daarna glad schuren, schuren en nog eens schuren. Pas daarna kan er een nieuw en fris kleurtje op de fiets. Ik verwacht echter dat dat nog wel even gaat duren, dus voorlopig blijft het nog even een Ratrod.
 • De kap herstellen en voorzien van een nieuwe kleur. Er is nu een hap uit de onderzijde, waar nu water door naar binnen slaat. Die wil ik weer dicht maken. Het vizier heb ik inmiddels al wat aangepast, en de pasvorm is ook wat verbetert op de kap. Hierdoor komt er nagenoeg geen water meer via de bovenzijde meer naar binnen. 
Ik moet echter zeggen dat ik tot nog toe alleen met schuimkap gereden heb. Op de een of andere manier trekt het rijden met de kap me niet zo. Ik zit bovendien bijna met mijn hoofd tegen de kap aan, en dat rijdt minder prettig. (zeker als je nagenoeg kaal bent).

Mijn heupblessure blijft wat opspelen, maar ik heb het idee dat het langzaam beter wordt. Dus rustig aan wat meer uitbouwen.

Op dit moment rijd ik ook bijna een jaar in een Velomobiel. Eerst in de Alleweder, tot mei, en toen in de Quest. Ik moet zeggen dat het me zeer goed bevalt. 
Ik vind het nog steeds vervelend als ik smorgens in de kou naar buiten moet, mijn spullen in de fiets moet doen, en dan in het donker op weg moet. 
Maar als ik dan een keer fiets, blijkt het toch altijd wel weer lekker te zijn. 
Alleen die viziertjes en verblindende tegenliggers blijf ik erg vervelend vinden.....

2 opmerkingen:

 1. hoi, je hebt mooie verlichting. Ik kan je goed zien als je er aankomt. Die spiegellampjes geven een mooie contourverlichting.De DF die er ook van maandag tm woensdag rijdt heeft onderop wel een bak licht maar dan denk je wat komt er aan. De Versatilerijder die ook Kampen Zwolle rijdt ben ik nog niet tegengekomen in het donker. Ik kwam je laatst tegen toen je die ligfietser ter hoogte van s-Heerenbroek inhaalde

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Ronald,
  Dat doortrappen heb ik ooit ook een keer gehad op m'n alleweder. Uiteindelijk bleek het bij mij aan de ketting te liggen. grt, Peter

  BeantwoordenVerwijderen