maandag 23 maart 2015

Ontwikkelingen

Soms kom je ineens tot de conclusie dat je het helemaal anders wilt gaan doen.
Deze keuze heb ik vorig jaar reeds gemaakt door meer te bewegen (4keer per week wedstrijdtraining van ballroom dansen, en daarnaast zo vaak mogelijk hardlopen en/of fietsen).

Om die reden heb ik destijds een Optima Condor ligfiets aangeschaft. Hiermee heb ik veel plezier gehad, tot ik afgelopen zomer tegen de Alleweder aanliep. Dit was een buitenkans, dus daar hoefde ik niet lang over na te denken.

Nu doet zich een soortgelijke kans voor. Ik ben bezig met 2 questen, die beide bereikbaar zijn qua budget.
Aangezien ik nog nooit in een Quest gereden heb, heb ik voor vrijdag een proefrit gepland in een Quest via velomobiel. Er zijn nl een aantal zaken waar ik me zorgen over maak:
 • De wendbaarheid van de Quest. De Alleweder is extreem wendbaar, en ik merk dat ik steeds makkelijker stuur (en ook steeds wilder. Ach dat bochtje kan ik wel nemen met deze snelheid....) ik vraag me af of een Quest ook zo vergevingsgezind is.
 • De lengte van de Quest. Bij mij thuis moet ik een steeg in met een haakse bocht. Met de Alleweder past dat, maar ik betwijfel of dit met de Quest ook kan. Mogelijk moet deze dan altijd in de voortuin staan.
Een alternatief voor de Quest is dan een strada. Wat minder snel, maar wel veel wendbaarder. Het probleem van een Strada is echtere dat deze tweedehands bijna niet te vinden zijn. (En dan komt mijn budget ook weer om de hoek. Ook in een Strada heb ik nog nooit gereden. Ook daar wil binnenkort toch eens een proefrit mee maken. Velomobiel verhuurt beide niet, maar een proefrit is wel mogelijk. Ik denk echter dat het niet mogelijk is om tijdens de proefrit naar Kampen te rijden, om daar te kijken of de fietsen de steeg in kunnen.

Nu zal men zich waarschijnlijk afvragen waarom ik nu toch aan het kijken ben naar een ander velomobiel, terwijl ik net de alleweder klaar heb. 
Omdat ik vrij lang ben, pas ik net lekker in de alleweder. Vorige week heb ik echter gemerkt dat ik toch vrij snel last krijg van mijn onderrug en billen. De zitpositie is goed, maar blijkbaar net niet optimaal. Theo had me al gewaarschuwd hiervoor, maar ja. Ik was eigenwijs, en hoopte dat het kon.
Nu is het niet zo dat ik niet meer kan fietsen in de Alleweder, in tegendeel, maar ik ben wel aan het rondkijken. Ik merk dat mijn lichaam het nog niet aankan om dagelijks met de Alleweder te forensen. Dit zal aan mijn conditie en gewenning liggen. Ik vermoed echter dat het ook te maken heeft met de net niet optimale positie en houding in de Alleweder.

Misschien dat er voor de zomer dus wel een andere velomobiel bij huize van Dijk staat, hoewel de prijzen wel erg bepalend zijn voor de keuze. Ik blijf het gewoon een vreemd idee vinden dat ik voor een tweedehands Quest bijna meer moet betalen dan voor mijn Renault Espace....

10 opmerkingen:

 1. Kun je niet even met een stukje karton of zo je alleweder verlengen om te kijken of je met een Strada of Quest die bocht kunt krijgen? Is dat vraag stuk alweer opgelost. En verder zou ik natuurlijk een Strada aanraden ;-) maar dat is wel een beetje een "wij van wc eend" advies. Met veel geduld zijn die wel 2e hands te bemachtigen...

  groet,
  Paul  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Paul,
  Dat verlengen is wel een optie. wat echter ook van belang is, is de breedte van de fiets. Mijn A2 wordt achteraan ineens smaller, en ik merk dat het vaak knelt bij de voorwielen, de neus, en de achterzijde. (Voorzijde raakt de tuin aan de overkant, wielrand raakt net de hoek van de schutting van de buren, terwijl de achterdzijde net de tegenoverliggende zijde van de steeg raakt.)
  Ik heb al eens compleet vast gestaan, toen ik te snel de hoek om wilde. Overigens doe ik dit lopend, terwijl ik het stuur wat draai, anders lukt het niet.
  Ik heb gelukkig geen haast, en als een quest toch te lang blijkt, dan blijven we zoeken naar een stelde, terwijl we lekker in de alleweder rondcrossen

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Misschien kun je een Stradarijder in de buurt van Kampen vinden die een keer bij je langs wil fietsen om voorzichtig te passen of een Strada door de steeg past?

  Zelf woon ik wel erg ver van je vandaan helaas.

  Groetjes
  Erwin en Tante Lies

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mijn Strada heb ik nu ruim een jaar geleden gekocht: ik geniet elke keer als ik er mee onderweg ben. Eigenlijk wilde ik een Quest omdat die sneller is Quezzt heeft een mooie vergelijking gemaakt op zijn blog Quest vs Strada, ik heb toen toch maar voor de Strada gekozen. en de Strada is 20 cm korter dan de Quest.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het lijkt me ook dat een strada zeker een alternatief is voor een Quest. Er 1 vinden is echter een behoorlijke uitdaging.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. 20cm van de kont van een Quest afzagen is wel heel erg drastisch.....toch?

  Volgens mij mag je van de mannen van vm.nl gewoon een dagje gaan fietsen. Heen en terug naar Kampen zou dus moeten kunnen. Gewoon even overleggen. Ik denk niet dat het een probleem is. Of je nou een dag in de polder gaat fietsen of je rijdt heen en weer naar huis, dat maakt natuurlijk niets uit.
  Met een Quest gaat dat natuurlijk wel iets sneller dan met 'de gele snuit' :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Kampen-Dronten, dat is 16 kilometer! Je mag de velomobiel vast wel een uurtje lenen, dus dan kan je zelf je steeg testen. Iets meer geduld hebben met zoeken en voor een Strada gaan. Of Mango.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Over de snelheid van een Strada moet niemand zich zorgen maken, ik kwam op CV2013 amper langs Erwin heen ( die had toen nog zijn rode Strada ) en we reden beide op dat moment 47+ km/u na al ~40 minuten te hebben gereden....

  Iemand met een blauwe Strada kreeg het zelfs voor elkaar 47 km/u gemiddeld ( een uur lang ) te rijden !

  Mijn snelheid in een Quest was maar ~ 43 km/u ( en was hooguit 45 km/u geworden had ik niet hoeven stoppen met spierkramp hehe )

  Nou, zet dat af tegen het ongemak van geen U bochten kunnen nemen en geen 90 graden bochten op je eigen fietspad weghelft, of zelfs helemaal niet ( zoals ik vorige week op een zeer druk spitsuur fietspad nabij station Amersfoort waarbij ik meermaals tientallen boze mensen moest blokkeren met mijn bijna 3 meter lange Quest ....) en dan is de keuze best makkelijk.

  Met de kennis van nu zou ik nooit mijn Strada hebben weggedaan voor een Quest. Maar die heb ik nu, en daar moet ik nu mee omgaan :-)))

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb voor vrijdagmiddag een afspraak staan voor een proefrit met een quest. Ik heb dan de hele middag de tijd om te rijden, en ik denk dat ik dan even een retourtje kampen maak om te proberen.
  Qua snelheid zal een Strada inderdaad vergelijkbaar zijn. In de gele snuit heb ik ook al 29 gemiddeld gehaald, dus dat geeft moed voor de quest en de strada.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dit zou toch zeker een kandidaat kunnen zijn, als een Quest gaat passen:

  http://www.ligfiets.net/advertisement/15545/quest-carbon-5700-euro.html

  Lijkt mij een redelijke prijs, fiets is net ingereden ;-)

  BeantwoordenVerwijderen